Najgorsze pokarmy dla Twoich zębów
Możliwe, że podczas jedzenia nie myślisz o tym, czy to, co wkładasz do ust jest zdrowe czy nie dla Twoich zębów, po prostu jesz i tyle. To normalne, ale profilaktyka jest najlepszym lekarstwem dla Twojego uśmiechu i ogólnego stanu zdrowia. Chociaż wypełnienia, korony i profesjonalne wybielanie mogą sprawić, że Twoje zęby będą mocniejsze i jaśniejsze. Lepiej (i taniej) jest unikać ubytków i przebarwień w pierwszej kolejności poprzez szczotkowanie, nitkowanie i, co nie mniej ważne, właściwe odżywianie.
Pokarmy, które spożywasz mają duży wpływ na zdrowie Twoich zębów. Na szczęście pokarmy takie jak słodycze, które nie zawsze są łaskawe dla naszych zębów, są na ogół nieszkodliwe w umiarze. Kiedy jesz za dużo jakiegoś pokarmu, może to stać się problemem dla Twoich zębów, dlatego musisz wiedzieć, które pokarmy są najlepsze dla Twoich zębów, a których najlepiej unikać.
Owoce cytrusowe.
Owoce cytrusowe i soki są bogatym źródłem witaminy C i innych składników odżywczych, dobrych dla Ciebie pod wieloma względami, ale nie wtedy, gdy chodzi o zdrowie Twoich zębów. Szczególnie sok pomarańczowy lub cytrynowy jest bardzo kwaśny i z czasem może powodować erozję szkliwa zębów. Pomarańcze powodują mniej szkód niż cytryny, ale obie w nadmiernym użyciu są szkodliwe dla zdrowia zębów.
Nie oznacza to, że nie możesz już nigdy w życiu zjeść pomarańczy czy cytryny, ale oznacza to, że kiedy spożywasz owoce cytrusowe, to po ich spożyciu szczotkuj i nitkuj zęby, aby uniknąć problemów stomatologicznych w przyszłości.
A jeżeli zastanawiasz się też nad używkami, koniecznie zobacz artykuł pod linkiem https://www.dylemat.pl/czy-w-zdrowym-stylu-zycia-jest-miejsce-na-uzywki/.
Cukierki-żelki.
Im bardziej lepki cukierek, tym gorzej dla Twoich zębów. Ekstra żujące cukierki długo przywierają do zębów (i do siebie), pozwalając bakteriom w naszych ustach spokojnie żywić się odkładającym się cukrem. Bakterie spalają cukier, wytwarzając kwas, który rozpuszcza warstwę ochronną szkliwa zębów i powoduje próchnicę.
Słodycze, które są miękkie, słodkie i kwaśne, kategoria ta obejmuje wiele odmian „kwaśnych”, oferują „potrójne negatywne uderzenie”, ponieważ niosą własny ładunek kwasów erozyjnych oprócz tego, który jest wytwarzany przez interakcję cukru i bakterii.
Twarde cukierki.
Twarde cukierki nie przywierają do zębów tak łatwo jak cukierki do żucia, ale mają też swoje wady: w przeciwieństwie do cukierków na bazie czekolady, które szybko się żuje i stosunkowo łatwo zmywa, twarde cukierki rozpuszczają się powoli. Nasyca jamę ustną na kilka minut, dając bakteriom więcej czasu na produkcję szkodliwego kwasu. Co gorsza, wiele odmian twardych cukierków smakuje jak kwas cytrynowy… Dodatkowo, jeśli źle ugryziesz niektóre twarde cukierki, mogą one szczypać w zęby, czego nie da się naprawić szczotkowaniem lub nitkowaniem.
Kiszonki.
Kwas (zwykle dostarczany przez ocet) jest niezbędny w procesie kiszenia. To właśnie on nadaje piklom ich kwaśny, słony smak, a także czyni je potencjalnym zagrożeniem dla szkliwa zębów. Jedzenie ich raz na jakiś czas nie zaszkodzi, ale trzeba kontrolować spożycie.
Napoje gazowane.
Nie jest tajemnicą, że picie zbyt wielu słodkich napojów gazowanych może prowadzić do próchnicy zębów. Mniej znany jest fakt, że kwasy znajdujące się w napojach gazowanych wydają się niszczyć zęby nawet bardziej niż cukier. Wynik? Nawet dietetyczne napoje bez cukru, które zawierają kwas cytrynowy i fosforowy, mogą powodować erozję szkliwa, jeśli są spożywane w dużych dawkach.
Jeśli nie możesz obejść się bez napoju gazowanego, najlepszym rozwiązaniem jest wypicie go podczas posiłku, a nie w ciągu dnia. Posiłek pomoże zneutralizować kwas, ale najlepiej nie pić żadnych napojów bezalkoholowych w ogóle, ponieważ oprócz tego, że są one szkodliwe dla zębów, są również szkodliwe dla ogólnego stanu zdrowia.